Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Η νύχτα της 16ης Οκτωβρίου 2010 ήταν η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα. Τη νύχτα αυτή, εθελοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν το ρόλο ενημέρωσης και πρόληψης ατυχημάτων.





Οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες) και ενημέρωναν τον κόσμο για τη Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα. Αφού ρωτούσαν τις παρέες για το ποιός είναι ο οδηγός του φορούσαν ένα γαλάζιο βραχιόλι, ενημερώνοντάς τον ότι κατά την έξοδο, αν θέλει, μπορεί να συμμετάσχει σε ένα φιλικό αλκοτέστ. Αν το αλκοτέστ είχε αρνητικό αποτέλεσμα (κάτω δηλαδή από το επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με το νόμο), ο οδηγός κέρδιζε δωράκια (μπλουζάκι, αυτοκόλλητα, μπρελόκ). Αν όμως τα αποτελέσματα ήταν θετικά (άνω του ορίου) τότε στον οδηγό δινόταν μια κάρτα με επαγγελματικά τηλέφωνα για ραδιοταξί, με σκοπό να πεισθεί να επιστρέψει στο σπίτι του με ασφάλεια. Η όλη δράση είχε διάρκεια από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της επόμενης.

Το Προσκοπικό Δίκτυο του 1ου και 2ου Συστήματος Α/Π Πεύκης συμμετείχε με τους Χ. Δαλαμάγκα, Α. Μαρκοπούλου, Α. Κοπανάκη, Κ. Μπασούλη και τον Κωστή (νέο μέλος), ενώ μοιραστήκαμε (για λόγους εργονομίας και προβολής) σε δύο νυχτερινά κέντρα (Da Vinci στην Αγία Παρασκευή και VEGA στου Ψυρρή).

Την οργάνωση του ελληνικού κομματιού της Ευρωπαϊκής Νύχταρ Χωρίς Ατυχήματα την είχε αναλάβει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς". Είχαν προηγηθεί δύο δράσεις γνωριμίας με τα μέλη της οργάνωσης στα πλαίσια εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 Χρόνων Ελληνικού Προσκοπισμού και αν και δεν υπήρχε εκπροσώπησή μας στην επίσημη ενημέρωση εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ., είχαμε επαρκέστατη κάλυψη των θεμάτων και στις εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια, αλλά και τηλεφωνικά. Στο Δίκτυο ανατέθηκε η προσέγγιση του κόσμου, η ενημέρωση και η διευκόλυνση στο αλκοτέστ. Ζητήσαμε μάλιστα να έχουμε και κάποιο ρόλο στην επιβράβευση, που όπως επεσήμαναν δύο μέλη, είναι σημαντικό κομμάτι της Προσκοπικής Εκπαίδευσης. Τη γραμματειακή υποστήριξη την είχε εξ ολοκλήρου μέλος του Ι.Ο.ΑΣ. (στατιστικά στοιχεία), για λόγους ευκολίας και αποτελεσματικότητας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε διαφήμηση με αφίσες και φυλλάδια, ενώ οι εθελοντές φορούσαν μπλουζάκια με το λογότυπο του Ι.Ο.ΑΣ. και το θέμα της νύχτας. Παρόλα αυτά, το μαντήλι που φορούσαμε λειτούργησε σε αρκετές περιπτώσεις ως πόλος έλξης (παλαιοί πρόσκοποι που αναρωτιούνταν τι κάνει ένας πρόσκοπος με μαντήλι σε ένα club, αλλά και άνθρωποι που δεν υπήρξαν ποτέ πρόσκοποι και ήταν περίεργοι για το μαντήλι). Στο τέλος της δράσης, μας δόθηκαν τα μπλουζάκια ως αναμνηστικά της εκδήλωσης.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι αθροιστικά, από τα στατιστικά στοιχεία, εκείνη τη Νύχτα, το Δίκτυο έσωσε δυνητικά πάνω από 200 ανθρώπους από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (όχι μόνο τους οδηγούς, αλλά και τους επιβάτες!). Η συνεργασία μας με το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" ήταν άψογη και ζητήσαμε να ενημερωνόμαστε για να συμμετέχουμε σε μελλοντικές παρόμοιες εκδηλώσεις. Πιστεύω πως η δράση αυτή είχε έντονο χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, ενώ έδωσε σε όλους μας την αίσθηση ότι εκείνη τη Νύχτα κάναμε τη διαφορά στη ζωή αρκετών ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: