Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Φόρουμ Προσκοπικών Δικτύων της Θεσσαλονίκης



Η σημαντική συμβολή του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού αναδείχθηκε από τις εργασίες του ετήσιου Φόρουμ Προσκοπικών Δικτύων της Θεσσαλονίκης. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε, στις 5 Ιουνίου 2011, στη Βάση Ναυτοπροσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Θεσσαλονίκης έχοντας ως θέμα το «Παιδί και παιχνίδι», με τη συμμετοχή μελών Προσκοπικού Δικτύου και βαθμοφόρων από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ειδικότερα από το 2ο Π.Δ. της θεσσαλικής πόλης.  




Προηγήθηκε η αποτύπωση της κοινής γνώμης μέσα από τα ερωτηματολόγια που κατήρτισαν και συμπλήρωσαν τα μέλη Προσκοπικού Δικτύου πριν από τη διεξαγωγή του Φόρουμ. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των στατιστικών αποτέλεσε το εισαγωγικό κομμάτι του προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε, εκτός των άλλων, την εισήγηση του διακεκριμένου καλλιτέχνη-μελετητή του ελληνικού θεάτρου σκιών και συγχρόνως θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού δάσκαλου κ. Μιχάλη Χατζάκη. Ο βασικός ομιλητής μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του έδωσε το στίγμα του Φόρουμ: «Το παιχνίδι με τη φαντασία του καλύπτει τα κενά της πραγματικότητας».

«Το παιχνίδι αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε ταυτίζεται με τη χροιά και όχι με την ουσία που προσδιορίζει κάθε χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Χατζάκης και συμπλήρωσε:«Δεν αποτελεί τη βασική συνιστώσα, αλλά τις παράπλευρες αρμονικές που θα την καταστήσουν διακριτή».

Ο ακαδημαϊκός δάσκαλος υποστήριξε ότι το παιχνίδι δεν θα επαυξήσει τη δυναμική του παιδιού, ούτε θα διαμορφώσει την πολιτική του στάση απέναντι στα τεκταινόμενα. Θα προσφέρει όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δύο μεγάλες εκδουλεύσεις», εκτός από τη χροιά-που αναφέρθηκε παραπάνω- και την αυτοεπιβεβαίωση. Το παιχνίδι θεωρείται απαραίτητο, «και σε μικρούς και σε μεγάλους», διαπίστωσε ο κ. Χατζάκης.
      





Ακόμη, στο Φόρουμ συμμετείχε, ως ομιλήτρια, η πρόεδρος παιδικών σταθμών του Δήμου Καλαμαριάς και Δημοτική Σύμβουλος κ. Ολυμπία Αντωνούδη, η οποία τονίζοντας το ενδιαφέρον του Δήμου για το παιδί, επιβεβαίωσε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον προσκοπισμό της περιοχής και αναγνώρισε τη συμβολή του προσκοπικού προγράμματος στην διαπαιδαγώγηση των νέων.

Στο τέλος του Φόρουμ οι συμμετέχοντες, μέλη Προσκοπικού Δικτύου και βαθμοφόροι, έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις στο βασικό ομιλητή, ενώ ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση, από την οποία εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.  

Στο Φόρουμ απηύθυνε χαιρετισμό η Περιφερειακή Έφορος Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Αγγελίδου, ενώ παραβρέθηκαν και οι Τοπικοί Έφοροι Καλαμαριάς και Αναλήψεως, κ.κ. Στ. Μακουλίδης και Π. Μανασσής αντίστοιχα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: